- Karper Lood
Karper Lood
Vraag hieronder uw vrijblijvende offerte aan. Wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.
Bezig met laden...
Soorten Karperlood
Er zijn twee soorten karperlood die veel gebruikt worden, dit is inline karperlood en wartel karperlood. Bij inline karperlood loopt de lijn door het lood heen. Bij wartel karperlood wordt het lood aan een leadclip bevestigd. Het lood wordt dan met de wartel op de leadclip bevestigd. Tijdens het vissen met wartellood, is het mogelijk om het lood te ''droppen'' tijdens een aanbeet. Dit kan in verschillende situaties gunstig zijn om een losser te voorkomen. De karper kan namelijk het gewicht van het lood niet gebruiken om de haak los te schudden. Ook bij het vissen van obstakels en wier kan dit een groot voordeel zijn. Ook op wateren met een zeer zachte bodem kan wartellood voordelig zijn, het lood zal namelijk iets in de bodem zakken, maar de onderlijn zal mooi vlak over de bodem liggen. Daarentegen heeft inline lood bij normale systemen een iets snellere inhaking. Eigenlijk hebben beide systemen dezelfde basis, het haken van een karper! Daarnaast wordt er binnen de karpervisserij ook veel gebruikt gemaakt van toplood, hiermee kan de hoofdlijn goed worden afgezonken.
Karperlood Gewicht
Karperlood is leverbaar in ontzettend veel verschillende gewichten. Denk hierbij aan gewichten van 40 tot maarliefst 400 gram! Uiteraard zijn deze super zware stukken karperlood enkel noodzakelijk in extreme situaties. Overigens valt er met zulke enorme stukken lood niet eens te werpen, deze lijnen zullen moeten worden uitgevaren. Elk gewicht lood is ontwikkeld voor een bepaalde visserij. Gemiddeld genomen wordt er het meeste gebruik gemaakt van karperlood tussen de 65-120 gram. In de volgende alinea zullen wij meer toelichten welke gewichten worden gebruikt in verschillende sitatuaties.
Hoe zwaar moet karperlood zijn?
Het te gebruiken karperlood is afhankelijk van veel verschillende factoren. Denk hierbij aan stroming, type bodem en de montage. In de regel is op een gemiddeld water een gewicht van ca. 60-70 gram voldoende om een goede inhaking te creëren. Vis je op een iets wat zachtere bodem, dan kan een lichter loodje ook al prima functioneren. Op wateren waar het harder stroomt, zoals een rivier, zijn zwaardere stukken karperlood noodzakelijk om de rig goed op zijn plek te houden. Dit gewicht is afhankelijk van de stroming.
Welk lood voor karpervissen?
Zoals je bovenstaand hebt kunnen lezen wordt er voornamelijk gebruik gemaakt van wartel lood, inline lood en toplood. Elk type lood heeft een bepaalde functie en is geschikt voor verschillende omstandigheden en montages. Ook worden deze stukken lood in verschillende vormen geproduceerd. Denk aan vierkant lood, distance lood, lood met grip en normaal glad lood. Vierkant lood is gemaakt zodat het niet snel zal verplaatsen, net zo als grip lood. Distance lood is geschikt om zeer ver mee te werpen. De normale gladde loodjes zijn geschikt voor de reguliere visserij. Uiteraard kan je in deze situaties ook een loodje met grip of een vierkant loodje inzetten, de inhaken zal hetzelfde blijven! Om ervoor te te zorgen dat de karper geen lijn op de voerstek zal voelen of om te voorkomen dat je lijn verstrikt raakt in pleziervaart of andere schepen, is toplood erg geschikt. Met toplood kun je de hoofdlijn zeer goed over de bodem laten afzinken!
Karperlood kopen
Wanneer jij achter de karpers aan wilt en hiervoor karperlood wilt kopen, dan is één ding zeker: bij ons ben je aan het juiste adres! Alle soorten karperlood zijn uit voorraad leverbaar tegen zeer scherpe prijzen. Tevens is het mogelijk om veel bijbehorende karpermaterialen bij ons mee te bestellen. Wij hanteren zeer lage verzendkosten en een mega snelle levertijd. Ook voor alle soorten karpervoer en andere producten zit je hier goed. Maak één totaalbestelling en vang de karper waar jij van droomt!
Advies van onze expert
Onze expert Robin Smaal, adviseert om bij de keuze van het juiste karperlood allereerst te kijken op wat voor type water er gevist gaat worden en welke montage je wilt gebruiken. Ga je op water vissen met een zeer zachte bodem? Dan valt inline lood al af. Voornamelijk wordt er dan gebruik gemaakt van Heli Rig of een Leadclip montage. Uiteraard kun je ook vissen met andere montages zoals een Chod Rig. In al deze gevallen zul je gebruik maken van wartel lood. Wordt er gevist op een relatief normale bodem? Dan kan je ook voor een inline lood kiezen. Ook als een bodem aan de zachte kant is, kan er best een inline loodje gebruikt worden, maar dan zal het gewicht hier zeker op moeten worden aangepast. Uiteraard kan dit niet als je een heli montage of Chodrig gaat vissen. Kijk altijd welk lood jou het meeste vertrouwen geeft op een goede inhaking. Stem het gewicht af op basis van de stroming, type water, soort montage en de hardheid van de bodem.
Expertise
Door jarenlange ontwikkeling en ervaring als mede eigenaar binnen tijgernotenkopen.nl weet Robin Smaal jou te helpen met het maken van de juiste keuze binnen de visserij die bij jou past! Doordat karpervissen ook Robin's passie is, heeft hij ontzettend veel kennis en ervaring met het inzetten van verschillende producten. Door het uitvoerig testen en bewust gebruik maken van verschillende producten helpt hij jou bij het maken van de juiste keuzes om het optimale uit jouw visserij te halen!